Loader

Week van de waarheid – WK Sorrento, Australië

Door: Twan Bovée. TELESPORT – Of Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe klaar zijn voor hun broederstrijd met als inzet een ticket voor de Olympische Spelen in Tokio? „Moet je eens kijken”, roept een ontspannen Van Rijsselberghe vanuit Australië breed lachend. Badloe toont vervolgens de spierballen van zijn rechterarm. De tweevoudig olympisch kampioen zelf doet snel zijn shirt iets omhoog en laat vluchtig zijn sixpack zien. „Geen gram vet hier”, voegt hij eraan toe. „We zijn in shape”, bevestigt Badloe.

De sfeer tussen de nummers 1 en 2 van de laatste WK’s is opperbest. De grote vraag blijft wie komende zomer in Japan op de surfplank mag stappen. Het verhaal rond Van Rijsselberghe en Badloe is bij het grote publiek inmiddels wel bekend. Ze reizen samen de wereld over, halen onder begeleiding van bondscoach Aaron McIntosh het beste in elkaar naar boven, zetten zich als ambassadeurs in om de hoeveelheid plastic in onder andere de zee terug te dringen en zijn elkaars beste vrienden geworden. Een broedermoord is mede daarom uitgesloten. „Die persoonlijke battle speelt bij ons eigenlijk helemaal niet”, stellen Dor en Kir, zoals ze elkaar aanspreken, eensgezind vast. „We zijn puur bezig om het beste uit onszelf te halen. May the best man win.”

Voorbereiding

Badloe is eigenlijk de opvolger van Van Rijsselberghe, die met zijn olympische triomfen in zowel Londen als Rio de Janeiro alles al heeft meegemaakt. Het eindresultaat, positief of negatief, zal bij beide topsporters dan ook een ander gevoel losmaken. Van Rijsselberghe is met zijn 31 jaar zes lentes ouder dan Badloe en heeft in Los Angeles een eigen gezin gesticht met zijn vrouw Sasha en twee dochters Lise en Rhea. Dat maakt zijn voorbereiding toch net iets anders dan die van zijn grote concurrent. Zo verblijft Badloe sinds november van vorig jaar aan de andere kant van de wereld. De voorbereiding werd in Nieuw-Zeeland opgestart om vervolgens door te reizen naar Australië, waar vanaf zondag in Sorrento het beslissende WK plaatsvindt.

Van Rijsselberghe daarentegen reisde in diezelfde periode vanuit het andere continent driemaal op en neer naar zijn woonplaats Los Angeles. „Nee, dat is verre van een ideale onderbreking”, beaamt de door zijn landgenoot onttroonde wereldkampioen van 2018. „Om het thuis en in mijn hoofd rustig te houden, is dat wel noodzakelijk. Het compliceert wel dingen. Ik hoef niet alleen op mezelf te passen en te letten. De besluiten die ik neem, hebben niet alleen effect op mijn leven. Ik probeer het zo harmonieus en zo goed mogelijk onder controle te houden. Realiteit is dat ik vader en echtgenoot ben. Die dingen staan voorop, dat zijn de twee belangrijkste facetten in mijn leven.”

Derde kans

Van Rijsselberghe kent natuurlijk al het klappen van de zweep. Zo kroonde hij zich in 2012 in Engeland en in 2016 in Brazilië met een straatlengte voorsprong tot twee keer toe tot olympisch kampioen in de zeilklasse RS:X. „Deze Spelen zijn een mooie derde kans voor mij. Maar als je nu een geweer tegen mijn hoofd zet en ik moet kiezen tussen de Spelen en mijn gezin, dan kies ik zeker voor mijn gezin”, benadrukt de geboren Texelaar. „Er zijn mensen van buitenaf die denken dat die derde plak alles is. Ik ben blij genoeg met mijn twee titels. Als het een derde wordt, maakt me dat niet onsterfelijk en geen beter mens of een betere papa. En dat laatste zijn toch belangrijkere dingen dan een gouden medaille.” Badloe staat met zijn vriendin Nicky én zonder kinderen toch onbezorgder in het leven. Hij kan naar eigen zeggen iets meer zijn eigen plan trekken.

“Als het een derde olympische titel wordt, maakt me dat niet onsterfelijk” – Dorian

Bovenal lacht het leven beide surfdudes toe. Ze hebben het goed voor elkaar en dat besef is er terdege. Heerlijk in het zonnetje surfen, dat is wat Dor en Kir diep van binnen het liefste doen. Die passie vertaalt zich vanuit het board door naar bijzondere prestaties. Diegene met de beste resultaten over drie WK’s bezien, reist straks af naar Tokio. Zo is jaren geleden afgesproken. Die trip begon in 2018 in Aarhus, waar Van Rijsselberghe wereldkampioen werd en Badloe als tweede eindigde. Vorig jaar waren in Italië op het Gardameer de rollen omgedraaid. Daardoor is de stand exact gelijk en is de opdracht in het Australische Sorrento zo duidelijk als het maar zijn kan: wel of geen wereldkampioen, de hoogst gerangschikte surfer pakt het olympische ticket. Badloe: „Conditioneel zijn we aan elkaar gewaagd. Een behoudende stijl of tactiek is niet mogelijk. We varen allebei om te winnen. Met een wereldtitel sluit je sowieso alles uit en ben je zeker van je zaak.”

Gewetensvraag

Tot slot nog een gewetensvraag: een zee zonder plastic of een derde olympische titel? Van Rijsselberghe weet het wel: „Voor mij is dat niet zo lastig. Dat is een zee zonder plastic.” Die uitspraak stemt Badloe tevreden. „Als Dor dan de zee zonder plastic covert, dan doe ik die gouden medaille wel. Samen komen we er wel.”

Ook dat is echte vriendschap.

Tags:
Geen reactie's

Geef een reactie